Kyndelmisse

“Det er koldt herude, kyndelmisse slår sin knude”, synger vi om vinteren i St.St. Blichers sang, men hvad er kyndelmisse egentlig?

Kyndelmisse er den danske oversættelse af det latinske ord for lysmesse Candelarum Missa: Candelarum betyder lys og missa betyder messe.

I folkemunde kaldtes dagen førhen også for Kjørmes Knud. Kyndelmisse betyder altså lysmesse og markeres som dagen, hvor halvdelen af vinterhalvåret mellem den 1. november og den 1. maj er gået, nemlig den 2. februar. I kirken er der en tæt forbindelse med, at Jesus kaldes for lyset.

I Tårnborg Kirke vil vi i samarbejde med Tårnborg Lokalråd og lysmester Arne Bendorff holde lysmesse den 8. februar og fejre lysets komme ved at oplyse kirken og lytte til musik og læsninger, der handler om lyset i verden. Det bliver anderledes, spektakulært og flot. Så læg vejen forbi Tårnborg Kirke den 8. februar 2020.

Projekt redekasser ved Tårnborg Kirke

Slagelse kommune søgte i foråret placeringer til et antal redekasser for at fremme antallet af natugler og tårnfalke.
Tårnborg Kirke har nogle store gamle træer, som var helt perfekte til formålet, og vi søgte derfor kommunen om at blive værtsfamilie for en redekasse tilpasset natuglen.

Redekassen blev hængt op, og vi var naturligvis spændte på om nogen ville flytte ind.
Til vores store glæde gik der kun et par uger før der var besøg.
Det var et tårnfalkepar som efter et par besigtigelser flyttede ind. De vidste åbenbart ikke at redekassen var fremstillet til en natugle, eller også ønskede parret bare at leve lidt alternativt.

Derefter fulgte en spændende tid, hvor man altid kunne få status hos Peter (vores gravermedhjælper) Han kunne berette om heftig aktivitet. Altså var der unger i kassen. Der blev udklækket 2 æg og tilsyneladende har der ikke været flere.

Lidt drama slap vi ikke for. Begge unger nåede at falde ud af kassen. Den ene kom selv tilbage til reden, og den anden blev fundet på jorden, den dag en ornitolog skulle ringmærke ungerne. Ornitologen lagde ungen tilbage i redekassen og til alles glæde overlevede begge, og alle har nu forladt redekassen.

Ornitologen fortæller, at der formentlig har været tale om et ungt par som har lavet rede for første gang. Han henviser til at der kun er født 2 unger mod normalt 4.

Redekassen hænger stadig på sin plads og ser indbydende ud. Fødeudbuddet er desværre også helt på toppen. Vores problemer med kirkegårdsmuren mod mosen skyldes mosegrise, mus og rotter der underminerer stenene. Blandt andet derfor er lige netop natugler og tårnfalke specielt velkomne.
Mennesker med stor forstand på fugle fortæller at vi kan være så heldige i 2020, at redekassen først anvendes af natuglen og derefter af tårnfalken.

Vi glæder os allerede til den kommende ynglesæson.

Jørgen Christensen, kirkeværge

Monument- og gravmindesikkerhed på kirkegården

Overskriften dækker over indholdet af en skrivelse, som er tilgået sognet. Baggrunden er en ulykke, hvor en gravsten væltede ned over et barn, som kom alvorligt til skade.

Det har medført at pligten til at sikre monumenter og gravminder (læs gravsten) er blevet indskærpet, og er årsag til at kirkens personale udfører kontrol af alle gravsten på kirkegården i dette forår.

Tårnborg Kirke ligger smukt og med den mest pragtfulde udsigt over Tårnborg Banke og Korsør Nor. Imidlertid betyder det også, at kirkegården ligger udsat for vejrets kræfter, og den kraftige blæst som ofte forekommer herude ved vandet. Endvidere kan det særdeles våde forår medføre, at jorden under et monument bliver ustabilt.

Under en storm i januar væltede en gravsten på kirkegården, og det viser, at det ikke er uden grund sikkerheden indskærpes.

Ingen kom til skade. En lav hæk til gravstedet bag stenen blev trykket.  Der skete minimal skade, og gravstedsindehaveren kunne selv rejse og sikre stenen.

Hvornår er gravsten og monumenter sikre?

Kort fortalt skal gravsten og monumenter, der er højere end 60 cm, kunne tåle et træk eller skub på 35 kg øverst på monumentet uden at vælte.

Kirkeværgen og graveren vil foretage denne test på alle relevante monumenter og kontakte gravstedsindehavere, hvor det er nødvendigt. Gravstedsindehaveren har det økonomiske og juridiske ansvar og det betyder, at evt. yderligere sikring af monumentet sker på dennes regning.

Yderligere oplysninger kan fås ved kontakt til kirkeværgen.

Jørgen Christensen

Kirkeværge.

Nyt indgangsparti på Tårnborg kirkegård

En smuk og harmonisk stenbelægning byder nu velkommen til Tårnborg kirkes hovedindgang.

Anlægsarbejdet blev udført i november 2018.

Belægningen består af en handicapvenlig midte udført i bordursten og omgivet af granitbrosten, der er i samklang med stenbelægningen udenfor kirkemuren.

Det omgivende græsareal forøges og ”friskes op” til foråret.

Tårnborg sogns menighedsråd

Jytte Jensen